Abstinensbesvär

Jag tror att många som har spenderat en tid utomlands känner samma som jag. Man inser att det finns andra sätt att leva sitt liv, andra perspektiv. Och man får återfall och abstinens.


Den här låten får mig att vilja flyga iväg. Jag vill ha en rysk kiosk, en parkbänk, betonghus och träd med vitmålad stamm omkring mig.

8 mars

Det är kvinnodagen idag, ännu en stor högtid i Ryssland och forna Sovjet.

image17
(källa)

Men medan man i Sverige tänker på jämställdhet och demonstrationer för kvinnliga rättigheter går assosciationerna i Ryssland till att hylla kvinnan just i egenskap av kvinna.
Man får som kvinna blommor, tårta och en paus från hushållsarbetet. Till en början störde jag mig lite på att kvinnodagen behandlas mer som en mors dag, men nu har jag börjat se det fina i det. I Ryssland visar man helt enkelt uppskattning och kärlek på ett annat sätt. Och eftersom könsrollerna är som huggna i sten blir det naturligt att dela in det på det här sättet (23 februari är som sagt mer eller mindre "mannens dag").


Svenskar vill vara jämställda och pk. Ryssar vill mest visa sina känslor och ha en anledning att fira. Skulle jag tvingas att välja mellan de två för resten av livet skulle jag nog faktiskt välja det senare. Men sen har jag ju också fördelen att kunna utnyttja allt bra som Sverige erbjuder, samtidigt som jag kan njuta av allt bra med Ryssland.

Ukraina

Tågluffen Litauen-Vitryssland-Ukraina (och lite Polen på slutet) är fortfarande på planeringsstadiet, men känns ändå lite närmare än förut. Snart ska vi köpa biljetter.

Ukraina har lockat mig under en tid, och även om jag var på Krim i somras känns det som att jag inte riktigt upplevde det riktiga Ukraina. Krim är ju så ryssdominerat och känns verkligen som en kvarleva från Sovjettiden med sina sanatorier, vandringsleder och linbanor.

image16
Tjernobyl (källa)

Den här gången är tanken att åtminstone åka till Kiev och Lviv, med en liten avstickare till Tjernobyl.
Jag kanske inbillar mig, men ukrainare känns aningen livsgladare och fredligare än ryssarna. På konserten med Haydamaki var stämningen uteslutande trevlig och många hade satt på sig folkdräktsskjortor. Och bara det faktum att Verka Serduchka(länken rekommenderas starkt) är ukrainare styrker att inbillningen kanske har ett visst mått av sanning i sig.

Valdag

image15
(källa)

Idag är det alltså presidentval i Ryssland, en stor icke-händelse som mer liknar en succession. Läste precis på gazeta.ru att Medvedev fått nästan 70% av rösterna.
Allt går som väntat med andra ord, och Ryssland har fått ett nytt ansikte utåt.


Att döma av det lilla jag har sett av Medvedev verkar han dock som en helt reko snubbe. Han försöker förvisso lägga sig till med Putins hållning, kroppsspråk och sätt att prata...men som Svenska Dagbladet uttryckte det känns han ändå mer som en nallebjörn än en stor läskig grizzly. Och det kan behövas efter alla KGB-assosciationer som Putin framkallade.


Åh vad jag saknar Ryssland! Nu har det snart gått två år sedan jag kom tillbaka därifrån och det verkligen kliar i hela kroppen av abstinens. Skulle lätt muta mig till ett multivisum på obestämd tid om det var möjligt.

RSS 2.0