Tunnelbanan

Har man någon gång åkt tunnelbana i Moskva vet man att det finns ett helt system att anpassa sig till: man måste gå rätt, stå rätt och omplacera sig rätt inför avstigning.

Folk ignorerar inte varandras existens som här hemma utan ser aktivt till att ställa sig upp om det kommer någon babushka, någon med barn o.s.v. Och framförallt frågar man varandra om man ska gå av på nästa station eller inte. Ska man inte gå av så ser man till att lämna plats för dem som ska det...därmed flyter allt på trots att Moskva är en stad med över tio miljoner invånare och tunnelbanan i rusningstrafik är helt galet trång.

image18
(källa)

Stockholm är visserligen en liten stad i ryska mått mätt, men man tycker ju ändå att folk borde ha lite vett i kollektivtrafiken...som att lämna plats utanför dörrarna när folk ska gå av (inte stå och trycka som får precis framför så att man måste armbåga sig förbi), ställa sig upp när det kommer någon som uppenbart är i större behov av sittplatsen, ha lite framförhållning med var man ska gå av och kanske ställa sig längre in i gången om man vet att man ska åka en bit.

När jag var i Moskva fanns en kampanj i tunnelbanan där man bl.a. anvisades att stå till höger och gå till vänster i rulltrappan. Kanske något som SL skulle satsa på istället för att bara ta mer betalt för mindre service?

Det här var dagens klagomål.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0